‘We zijn hevig teleurgesteld’
Het Multicultureel Ontmoetingscentrum (MOC) aan de Teniersstraat in de Schilderswijk is per 15 oktober aanstaande door het bisdom Rotterdam verkocht aan een investeringsmaatschappij. Onduidelijk is wat er met het gebouw gaat gebeuren. Douwe Wielenga van Red het MOC en beheerder Ruud Wiegant vertellen wat dit voor hen betekent.
‘Wij zijn natuurlijk hevig teleurgesteld’, zegt Douwe Wielenga van de groep Red het MOC. ‘Het bisdom kon of wilde niet wachten tot wij met elkaar met een redelijk bod konden komen. Begin dit jaar schreef de bisschop ons een brief waarin hij meedeelde dat de staf van het bisdom had besloten om niet te wachten, maar tot verkoop over te gaan. Wij maken ons er wel zorgen over wat er nu met het gebouw gaat gebeuren. Om daar antwoord op te krijgen, hebben we geprobeerd om contact op te nemen met de koper, het investeringsbedrijf Sunstone Investments B.V., maar er werd niet gereageerd op telefoontjes en mails.’ Het bisdom Rotterdam laat desgevraagd weten dat de maatschappelijke bestemming van het gebouw in stand blijft, maar verwijst voor informatie daarover naar de koper, die blijkbaar niet bereikbaar is voor commentaar.
Geen link met kerkelijke activiteiten
Het bisdom verwijst bij de reden voor de verkoop onder andere naar het subsidiariteitsbeginsel, wat betekent dat verantwoordelijkheden in principe bij kleinschalige verbanden thuishoren. In dit geval zou de verantwoordelijkheid voor het MOC bij de Haagse parochie Noord thuishoren, zo vertelde de persvoorlichter van het bisdom in eerdere contacten. Omdat indertijd de toenmalige rooms-katholieke Willibrordparochie de aankoop van het gebouw niet kon financieren, heeft het bisdom het gekocht. Daarbij noemt het bisdom de presentie van de kerk in diaconale activiteiten wezenlijk, maar heeft vijftien jaar later geconstateerd dat er bij het MOC ‘onvoldoende middelen (geld) en mensen zijn om het werk daar voort te zetten’. Die mensen zijn er wel, maar niet per se van katholieke signatuur. Ook ‘missen veel activiteiten in het MOC een link met kerkelijke activiteiten’, aldus het bisdom. Blijkbaar is het leidend principe van het bisdom bij deze keuze de constatering geweest dat het MOC geen duidelijke rooms-katholieke identiteit heeft. Dat feit weegt kennelijk zwaarder dan de belangen van bezoekers en vrijwilligers en het belang voor de wijk. Belangen die de groep Red het MOC juist wel voor ogen had.
‘De mensen zijn er,
maar niet van
katholieke signatuur’
Verder als vrijwilliger
MOC-beheerder Ruud Wiegant vertelt hard te werken om alle activiteiten op korte termijn op andere plekken onder te brengen. Het is belangrijk dat bezoekers en vrijwilligers zonder al te veel onderbreking door kunnen gaan met hun activiteiten. Een paar activiteiten heeft hij kunnen onderbrengen bij de Vincentiusvereniging aan het Westeinde. Deze vereniging bestaat al sinds 1846 en strijdt tegen financiële, sociale, culturele en gezondheidsarmoede. Wiegant: ‘Twee projecten komen per september bij hen terecht: Nederlandse lessen en het Creatief café. Ik ga daar na mijn ontslag als vrijwilliger aan meewerken. Tot 31 december blijf ik in dienst van de Dr. Ariënsstichting en dat is fijn, want dat betekent dat ik ook na de sluiting van het MOC en de verhuizing op nieuwe plekken activiteiten kan begeleiden. Zo kan het Alzheimer Trefpunt na de zomer maandelijks een ruimte huren bij de Lukaskerk aan het Om en Bij. Dan blijven er nog drie andere activiteiten over: yoga, bewegen voor vrouwen en het inloopcafé voor ouderen. Daarover ben ik in gesprek met de Lukaskerk, maar er is nog geen definitief uitsluitsel of zij die kunnen overnemen. De enige activiteit die misschien geschrapt moet worden is Eten in de buurt. De huidige coördinator doet dat alleen en kan daar niet mee doorgaan.’
Greet Kappers
Op vrijdag 6 september is het afscheid van het MOC gepland met een inloop vanaf 15.30 uur met een hapje en een drankje. Voor genodigden is er een maaltijd en een feest in de avond. Meer informatie op mocschilderswijk.nl
Het MOC in vogelvlucht
Het Multicultureel Ontmoetingscentrum Schilderswijk (MOC) is in 2007 opgericht door de toenmalige rooms-katholieke Willibrordparochie in de Schilderswijk. Inmiddels is het MOC een onafhankelijke organisatie in de vorm van de Dr. Ariënsstichting, die wordt geleid door een onbezoldigd bestuur. Het is een plek waar mensen van verschillende religieuze en culturele achtergronden elkaar ‘op hartelijke wijze’ kunnen ontmoeten. In het MOC staan de volgende kernwaarden centraal: menselijke waardigheid, solidariteit, eigen verantwoordelijkheid en maatschappelijk welzijn. Daarnaast werkt het MOC samen met andere organisaties in de buurt, vooral op en rondom het Teniersplantsoen.