Nieuwe traditie Bevrijdingsdag

Aan lange tafels samen met stadsgenoten vrijheidssoep eten en genieten van optredens. Op zo’n veertig plekken in de stad kun je aanschuiven. De soep is ook te koop voor een burenmaaltijd.

 

Op 5 mei, Bevrijdingsdag, vinden op verschillende plekken in Den Haag de zogeheten Vrijheidsmaaltijden plaats. Hiermee wordt op een blijvende manier invulling gegeven aan de viering van de Bevrijding. De insteek van de Vrijheidsmaaltijden is om mensen uit alle lagen van de maatschappij met elkaar in contact te brengen, via een gezamenlijke maaltijd en culturele optredens. Kern van de Vrijheidsmaaltijden is de zogeheten vrijheidssoep, een nieuwe traditie. De (door een chefkok samengestelde) vrijheidssoep wordt tijdens de gezamenlijke maaltijden geserveerd. Maar je kunt de soep ook los kopen, om bijvoorbeeld met de buren op te eten, of zelf maken: het recept staat op de website.

‘De tafels fungeren

meteen ook

als podium’

 

De Haagse kwartiermakers van de Vrijheidsmaaltijden zijn Floor Zegers en Anne-Lyke van den Elshout. Zij zijn van het bureau fa-bricage, dat culturele evenementen organiseert, zoals het bekende Movies that Matter-festival. Het bureau speelt inmiddels een centrale rol in het Haagse culturele leven. ‘We worden ook wel benaderd om bijvoorbeeld bedrijfsevenementen te organiseren’, aldus Zegers. ‘Dat zou financieel wellicht meer opleveren, maar we geven er de voorkeur aan te werken aan culturele en maatschappelijk relevante evenementen.’

 

Haagse editie

De Vrijheidsmaaltijden zijn een landelijk initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In 2020 werden Zegers en Van den Elshout door het comité benaderd met de vraag of zij de Haagse editie wilden initiëren en organiseren. Het bureau pakte dit op en ging in eerste instantie de samenwerking aan met Stichting Museumkwartier. De eerste editie was, vanwege de pandemie, noodgedwongen kleinschalig: er werd alleen vrijheidssoep verkocht. Maar in 2022 zaten er op het Lange Voorhout zo’n 450 mensen te genieten van de Vrijheidsmaaltijd en de bijbehorende optredens. Sindsdien is het initiatief verder gegroeid.

Anne-Lyke van den Elshout vertelt dat de organisatie van de Vrijheidsmaaltijden ontzettend leuk en intensief is. ‘Voor de Haagse maaltijden zijn we gesprekken aangegaan met de meest uiteenlopende culturele en maatschappelijke organisaties in Den Haag. Je krijgt er enorm veel energie van als je ziet met welk enthousiasme iedereen met het initiatief aan de gang gaat. In verschillende wijken in Den Haag, maar ook bijvoorbeeld in Madurodam, worden op Bevrijdingsdag Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Je ziet dat het draagvlak steeds groter wordt.’ Floor Zegers vult aan: ‘Er zijn daarnaast heel veel nieuwe ideeën. We brengen de vrijheidssoep bijvoorbeeld ook rond in een foodtruck met een pop-uprestaurant. En we organiseren een wedstrijd rond het beste bijgerecht: de Haagse Hap. De culinaire jury let, naast het recept, ook op het passende verhaal rond het gerecht.’

 

Laagdrempelig

De komende editie belooft bijzonder te worden, met optredens van diverse Haagse artiesten op het gebied van muziek, theater, dans en spoken word. De tafels die op het Lange Voorhout staan opgesteld, fungeren direct ook als podium. Op verschillende, speelse manieren wordt het onderlinge contact tussen de deelnemers gestimuleerd. Zo vormen de Vrijheidsmaaltijden een laagdrempelige manier om met je stadsgenoten in contact te komen, een ware viering van de vrijheid.

 

Edwin Fagel

Aanmelden voor een Vrijheidsmaaltijd op 5 mei kan via de website haagsevrijheidsmaaltijden.nl.
Zelf vrijheidssoep maken? Zie haagsevrijheidsmaaltijden.nl/soep voor het recept.

 

Bij de foto: Floor (links) en Anne-Lyke: ‘Je krijgt enorm veel energie van het enthousiasme waarmee iedereen aan de gang gaat.’