Mariadevotie in Scheveningse kapel

Mei is van oudsher Mariamaand. De Scheveningse Onze Lieve Vrouw van Lourdeskapel is dagelijks voor tientallen mensen een rustpunt waar ze troost en verstilling vinden. Drie vrijwilligers vertellen erover.

Als ik in de kapel naar voren loop, probeer ik zo min mogelijk te klikklakken met mijn hakken om de biddende bezoeker niet te storen. Ook de vlak na mij arriverende groep kinderen van de Franse parochie is, ogenschijnlijk als vanzelf, opvallend stil.

De Onze Lieve Vrouw van Lourdeskapel in hartje Scheveningen is niet zo groot en daardoor intiem. Er zijn sfeervolle oude houten banken, veel bloemen, brandende kaarsen, muurschilderingen, beelden en natuurlijk de grotwand achter de altaartafel die een 1:13 replica is van de wereldberoemde grot van Massabielle bij Lourdes. Onder het witte Mariabeeld is een stukje gesteente uit de echte grot ingemetseld, herkenbaar aan de engel die dat draagt.

 

‘Al honderd jaar

wordt hier

intensief gebeden’

De kapel is verbonden aan de parochie Maria Sterre der Zee en de geloofsgemeenschap van de H. Antonius Abtkerk. In 2005 is de naastgelegen Lourdeskerk aan de eredienst onttrokken.
Dat de kapel dagelijks van negen tot zes open is, is te danken aan een vaste groep vrijwilligers. Een van hen is Wim Oosterling; sinds 2012 is hij tevens coördinator. Annemiek Konings – al vijftig jaar vrijwilliger – en Pascal Korving – veel korter vrijwilliger, maar niet minder enthousiast – vertellen over ‘hun’ kapel.

 

Beschutting

Ze vinden het alle drie dankbaar werk. Pascal noemt de kapel een rustpunt. ‘Dat kan helend werken en daar wil ik graag aan bijdragen. De een komt voor het geloof, de ander om na te denken, maar er zitten ook weleens mensen een boekje te lezen, of een dakloze komt even beschutting zoeken.’
Wim Oosterling beaamt: ‘Mensen komen hier tot rust, ze kunnen hun verdriet en blijdschap kwijt. De kapel werkt troostend; dat blijkt ook uit wat mensen schrijven in het intentieboek.’ Annemiek Konings vindt het fijn om regelmatig een luisterend oor te kunnen bieden.

Er komen niet alleen Scheveningers naar de kapel. De bezoekers komen uit de hele stad en zelfs van daarbuiten. Er is de oudere garde, waarvan een deel ’s morgens vroeg al voor de deur staat, maar er komen ook pubers, ouders met kinderen, expats en toeristen. ‘Er zijn veel mensen die helemaal niet gelovig zijn en toch naar de kapel komen. Ze vinden hier iets. Er wordt hier al honderd jaar intensief gebeden en al heb je niets met het geloof, die intensiteit hangt hier wel’, zegt Wim Oosterling. Het aantal bezoekers per dag wisselt, maar het zijn er tientallen. De bezoekers komen vaak om voor iets of iemand te bidden, wat blijkt uit de ongeveer zeshonderd kaarsjes die per week door hen worden gebrand.

 

Knuffels en spenen

De kapel is ook een bijzondere plek in die zin dat mensen er van alles achterlaten zoals flessen wijn, paaseitjes, verse eieren, koekjes of rozenkransen. Wim Oosterling zorgt voor een goede bestemming voor deze giften. Er worden regelmatig knuffels neergezet in verband met een kinderwens, of er worden spenen bij het wat hoger staande Mariabeeld gegooid. Ook vinden de vrijwilligers enveloppen met een lotnummer erop geschreven, in de hoop op een prijs. Daar moeten ze een beetje om lachen, maar ‘die spenen, dat doet me wat’, zegt Wim Oosterling.
Annemiek Konings vat het gevoel voor de kapel bondig samen: ‘De Lourdeskapel zit in ons bloed, we kunnen niet goed zonder.’

 

Jolly van der Velden

 

De Onze Lieve Vrouw van Lourdeskapel (Berkenbosch Blokstraat 9A) is gebouwd in 1913. De kapel vormt samen met de omringende gebouwen het zogenaamde ‘kerkdorp’, een rijksmonument, en is ontworpen door architect Alexander Kropholler. De grot en het Mariabeeld zijn ontworpen door kunstenaar Leo Strackee.
Bekijk hier het bezoek van Dominee Gerco Lock aan de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskapel: https://youtu.be/zYEivgUo-wQ?feature=shared