Je vrouwelijkheid vieren in de dans

Op de dansschool van Loraine Mailissa leren vrouwen met plezier te bewegen en te dansen. De dansvorm staat in de volksmond bekend als buikdansen, maar oriëntaalse dans is zoveel meer dan dat. Redacteur Greet Kappers volgde zelf enkele jaren les in deze dansvorm en vertelt wat dat haar bracht.

‘De oriëntaalse dans is al meer dan 5000 jaar oud en heeft zijn oorsprong in India, het Midden-Oosten en Noord-Afrika’, vertelt Loraine Mailissa van dansschool MounaMay aan de Prinsegracht. ‘Ieder land heeft hierin zijn eigen stijl en dat is niet altijd “met de buik bloot”, zoals je misschien zou verwachten. Het wordt gezien als een sensuele dansstijl die ook verwijst naar vruchtbaarheid. Het wijdverbreide beeld dat deze dansvorm alleen dient om te verleiden komt uit de westerse invloedsfeer, maar oriëntaalse dans is uiteindelijk zoveel meer dan dat.’

Ruimte leren innemen

Zelf heb ik toen ik begin vijftig was een paar jaar les gehad in deze dansstijl. In het begin was dat een giechelig gestuntel, maar gaandeweg leerde ik een houding aan die voor mij niet vanzelfsprekend was – en ik denk dat dat voor meer ‘poldervrouwen’ geldt. Ik leerde ruimte in te nemen, rechtop te staan met mijn schouders naar achteren en borst naar voren. Ik trainde spieren waarvan ik niet wist dat ik ze had: in armen, borst, handen, drie verschillende buikspieren, kortom: we gebruikten ons hele lichaam in de dans. Op fitness deed ik de wekelijkse buikspieroefeningen na verloop van tijd zonder gepuf, in tegenstelling tot de andere, meestal jongere, deelnemers.

 

‘Ik trainde spieren

waarvan ik niet wist

dat ik ze had’

In welke stijl ik heb leren dansen zou ik niet meer weten, maar Loraine geeft les in oriëntaalse dans in de Egyptische stijl. Dat is een vrij technische dansstijl en net zoals ik het geleerd heb, ook met het gehele lichaam. In haar lessen besteedt Loraine aandacht aan het aanleren van techniek, het zelf leren dansen of improvisatie en aan het aanleren van choreografie, wat betekent dat er een vaste opeenvolging van bewegingen is. Ook dat leerde ik in mijn lessen. Met enige moeite leerden we met een klein groepje een complete choreografie aan, waarmee we ook enkele keren hebben opgetreden, onder andere in het voormalige Nutsgebouw. De vrije improvisatie gaf mij echter altijd het meeste plezier. In een kring van alleen vrouwen dans je om de beurt in het midden. Het hoeft niet perfect te zijn, als je er maar plezier aan beleeft.

De leden van de dansschool komen uit verschillende culturen. ‘Hoe zij reageren op deze manier van dansen verschilt per persoon’, vertelt ze. ‘Ik zie wel dat vrouwen die gewend zijn om in hun hoofd te leven, het contact met hun lichaam vaak kwijt zijn. Lichamelijk bewustzijn is echter wel heel belangrijk en deze dansvorm helpt om dat te ontwikkelen. Ik probeer deelnemers over de drempel te helpen en uit te dagen, maar niets is verplicht.’

Greet Kappers

Info: buikdansschooldenhaag.nl

Bij de foto: Loraine Mailissa: ‘Ik probeer deelnemers over de drempel te helpen en uit te dagen.’