Maranathakerk zorgt zelf voor stroom en warmte

Er wordt hard gewerkt om de Maranathakerk klimaatneutraal te maken. Het doel is bijna bereikt. Daarmee wordt de Maranathakerk in Den Haag de eerste volledig energieneutrale kerk en het eerste energieneutrale grote gebouw. De spil in dit project is Henk Teutscher.

 Over energie gesproken: daar ontbreekt het gemeentelid Henk Teutscher (84) bepaald niet aan. In zijn werkzame leven was hij bouwkundige en altijd op zoek naar nieuwe technieken en materialen. De lesboeken van zijn opleiding heeft hij nog altijd paraat.

Geen wonder dat de maatschappelijke roep om duurzaamheid twee jaar geleden bij hem een gewillig oor vond. Wat volgde, was een exercitie langs vakbeurzen en gesprekken met bedrijven. Want wat heb je nodig als je zowel ‘van het gas af’ wil gaan alsook zelf elektriciteit wil opwekken? En zonnepanelen zijn mooi, maar hoe sla je de stroom op als je bedenkt dat in de kerk vooral ’s avonds de lampen branden?

Adviseur gemeente Den Haag

Inmiddels is het werk op een haar na gevild. Teutscher blijft er laconiek onder. ‘Het was gewoon een klus die gedaan moest worden.’ Zijn inzet is evenwel niet onopgemerkt gebleven. Medewerkers van de gemeente Den Haag hebben hem gevraagd het stadsbestuur te adviseren als er grote energietransitieprojecten op stapel staan. Teutscher kan er wel om lachen. Hij schrijft zijn werklust toe aan zijn ‘Rotterdamse mentaliteit’, verwijzend naar de stad waar zijn vader na de Tweede Wereldoorlog hervormd predikant was.

 

‘Het was gewoon
een klus die gedaan
moest worden’

De installatie die nu gebouwd is, bestaat uit enkele tientallen zonnepanelen op de daken, vier stille warmtepompen in de tuin en een groot ingegraven buffervat van vierduizend liter water van slechts 55 graden dat de bestaande cv-leidingen vult. Doordat alle kerkramen tegelijk dubbel glas hebben gekregen en doordat het warme water slimmer wordt gedistribueerd, voelt het in de kerk behaaglijker aan dan voorheen.

Hypermoderne zoutbatterijen

Het overschot aan opgewekte stroom wordt opgeslagen in enkele hypermoderne zoutbatterijen. De fabrikant ervan ziet de Maranathakerk als ‘partner’ in het ontwikkelingsproces. Die betrokkenheid tonen trouwens alle leveranciers. Ze zien het project-Maranathakerk als een lichtend voorbeeld van hoe een groot gebouw volledig energieneutraal kan worden. Teutscher: ‘Ieder gebouw vraagt natuurlijk maatwerk, maar de basis van ons systeem is overal toepasbaar.’

Ten slotte: de kosten. De investeringen bedroegen circa 2,2 ton, waarvan een derde door subsidies werd gedekt. De kerk bespaart nu jaarlijks tienduizend euro aan gas en stroom. Teutscher: ‘We hebben geen last meer van schommelingen in de energieprijzen. Bovendien, en dat vind ik ook belangrijk, laten we zien hoe een kerk voorloper kan zijn in de energietransitie, dus in de strijd tegen de klimaatverandering.’

 

Jan Goossensen

 

Bij de foto: Henk Teutscher voor de warmtepompen: ‘We laten zien hoe een kerk voorloper kan zijn in de energietransitie.’

Foto: Jan Goossensen