Johan Sebastian Bach, zijn cantates en zijn instrumentenkeuze op 27 januari van 16.00 – 18.30 uur

Bach is voor veel mensen het begin en het einde van de muziek. Wat maakt dat zijn vocale en instrumentale werken ons nog steeds zo aangrijpen? De Stichting Cantatediensten Kloosterkerk biedt u opnieuw de gelegenheid om enkele workshops bij te wonen. Deze geven u de bagage om de cantates van Bach met meer begrip te kunnen beluisteren.

Dit seizoen staat steeds een instrument centraal. Barokspecialisten die zowel uitvoerend musicus als onderzoeker en docent zijn, nemen ons mee in de keuzes van de componist Bach: waarom, wanneer welk instrument bij welke zangstem of bij welke vorm (aria, recitatief, koraal). En met welke beperkingen of uitdagingen kreeg Bach te maken?

De workshop begint met het luisteren naar een deel van de repetitie met koor, orkest en solisten onder leiding van Jos Vermunt, waarna een lezing volgt door een gerenommeerd musicus of Bach-kenner.

BACH, DE HOBO EN DE ZANGERS

Johann Sebastian Bach hield van de dialoog tussen hobo en zanger. In zijn enorme vocale output liet hij 216 aria’s voor hobo en zang na – verreweg het grootste aantal. Op de tweede plaats komt de viool met 92 obligato aria’s en de fluit met 29. Waarom was Bach zo gefascineerd door de hobo en waarom combineerde Bach hobo en zang zo liefdevol? Dat is wat Daniel Lanthier ons zal vertellen in deze lezing over de evolutie van de hobobouw in Europa van de 17e tot de 21e eeuw.
Natuurlijk zal Daniel voorbeelden toelichten, ontleend aan cantate 73 ‘Herr, wie du willt, so schicks mit mir’ waar de hobo’s een belangrijke rol vervullen.

DANIEL LANTHIER

De Canadees-Nederlandse Daniel Lanthier is een veelzijdige hoboïst die barokke, klassieke, romantische en moderne hobo’s bespeelt. Hij is te horen bij gerenommeerde ensembles als Les Musiciens du Louvre (FR), de Bachakademie Stuttgart (DE), het Orkest van de 18e eeuw (NL) en Arion Orchestre Baroque (CA). Naast dit semi-nomadische leven woont hij in Zaandam met zijn vrouw en twee jonge dochters en geeft hij les in historische hobo aan het Utrechts Conservatorium.

Beluister alvast een uitvoering van cantate 73 link (uitvoering Ton Koopman)

Kaarten zijn te bestellen via Bach, de hobo en de zangers – Daniel Lanthier | Residentie Bachensembles