Een stem in je oor

 

Steeds meer mensen ontdekken het genot van het luisteren naar podcasts. Even geen beeld, alleen geluid. Ook Anne-Helene Borgts is fan. Voor een eerste kennismaking met het fenomeen en voor wie op zoek is naar nieuwe titels deelt ze haar favorieten.

‘Welnee, ik zie niet op tegen die lange treinreis’, zei de oudere dame in de kappersstoel naast de mijne, ‘ik heb dan tenminste de tijd om naar podcasts te luisteren.’ Ik begreep meteen wat ze bedoelde, want ook ik beluister ze veel en graag, niet alleen op reis maar ook tijdens routineklusjes zoals strijken en was vouwen. Je hebt ze in alle soorten en maten: over geschiedenis, kunst, wetenschap, religie en filosofie, politiek en actualiteit en nog veel meer. Er zijn altijd weer nieuwe onderwerpen te vinden. Het heeft iets persoonlijks, die stemmen in je oor. Het is alsof hun verhaal speciaal voor jou bedoeld is.

BOB

Van BOB, de allereerste podcast die ik hoorde, was ik meteen onder de indruk. De 84-jarige dementerende Elisa kan sinds kort alleen nog maar praten over haar jeugdliefde Bob en het kind dat zij heeft moeten afstaan aan het klooster. Is het een geheim dat zij altijd heeft bewaard of is het fantasie? De drie radiomaaksters van Audiocollectief Schik gaan samen met Elisa op zoek naar de waarheid. Daarbij raken zij aan thema’s die groter zijn dan alleen Elisa’s verhaal, zoals het proces van dementie en wat dit doet met het geheugen, maar ook het lot van ongehuwde zwangere meisjes en de rol van de kerk daarbij. Ook de latere podcasts van Schik zijn zeker de moeite waard. Je vindt ze op collectiefschik.nl.

‘Alsof zo’n verhaal

speciaal voor jou

bedoeld is’

Graceland op adem

Van heel andere aard is Graceland op adem. Je moet echt even gaan zitten voor deze podcast met meditaties en ademtechnieken. Er zijn meer van dergelijke podcasts, maar het bijzondere van deze is dat hij geïnspireerd is op christelijke tradities. De afleveringen, met thema’s als ‘onrust’, ‘stil zijn’ en ‘zachtmoedigheid’, knopen aan bij Bijbelteksten en kloostergebruiken. De afleveringen duren zo’n zeven minuten en zijn een spirituele manier om tot rust te komen. Ze zijn te beluisteren op Spotify.

 

Mina en mevrouw

In de onlangs verschenen podcast Mina en mevrouw onderzoekt Maartje Duin de relatie tussen haar adellijke overgrootmoeder en diens inwonende dienstbode. Terwijl deze relatie in de familie wordt voorgesteld als een liefdevolle vriendschap, vraagt Duin zich af of je wel kunt spreken van liefde bij zo’n fundamentele ongelijkheid. In haar zoektocht maakt zij onder meer gebruik van de dagboeken van haar overgrootmoeder, die bijna een eeuw bestrijken. Daarmee komt ook de hele geschiedenis van de twintigste eeuw voorbij, met thema’s als de standenmaatschappij, afhankelijkheid en de positie van de vrouw. De podcast is te vinden in alle podcastapps.

 

Café Leyweg

Op zoek naar typisch Haagse podcasts stuitte ik op Café Leyweg van Omroep West. In deze podcast leidt historicus Willem Post je rond in Den Haag Zuidwest. Post, die opgroeide in dit stadsdeel, laat bijzondere en onverwachte kanten van Zuidwest zien. Hij bezoekt projecten zoals de Participatiekeuken en praat met inwoners, onder wie ‘stadsmonnik’ Neo de Bono, de Moeders van Vrederust, die veel verandering brachten in hun wijk en Corrie en Fred, die koken voor ouderen in de buurt. En ligt er echt een olifant begraven in het Zuiderpark? Je vindt de podcast op omroepwest.nl/podcast/cafe-leyweg en in de podcastapps.

 

Anne-Helene Borgts

 

Podcasts beluister je het best via een speciale app op je smartphone. Je hebt er verschillende, zoals Spotify, Apple Podcasts, Pocket Casts en NPO Luister.